måndag 13 juli 2009

Strandhugg


Sökte oss ner mot Österlen under lördagen. Vädret var fint och vi for i en bil lastad med drakar, picknickkorgar, filtar, badkläder och bilgodis dvs allt man kan behöva
för att göra strandhugg där man känner för det. En lös lista var gjord på saker som hände under dagen som man kunde besöka och bevittna. Ambitiös som man är hade vi gjort listan rätt lång och satt ett schema som gick något i stil med

11:30 titta på bilar från 50 och 60 talet
13:00 Spjutstorps IF årliga loppmarknad
14:50 Under plogen...utställning av dom föremål och benrester från stenåldern som bönderna i Skåne plöjt upp under åren.
16:30 Degeberga Marknad

Planer är fina saker men dom håller inte alltid vi hann med loppisen och sen åkte vi till sandhammaren istället och spenderade resten av dagen i sanden med att gotta oss över våra loppis fynd ( fyra böcker, två krukor och en ljusstake), flyga med drakarna, sola och äta strandscones. Strandscones är fina saker :-) det är egentligen vanliga scones men man äter dem på stranden med goa pålägg och njuter av sanden mellan tårna, solen i ansiktet och sältan i luften.

Kan just som vanligt inte låta bli att tweaka receptet lite så till mina strandscones går till som följer.

4dl Vetemjöl
1/2 del lätt krossade havregryn (gör sconsen lite matigare tycker jag)
2tsk bakpulver
1/2 tsk salt
50g smör
2 dl mjölk

Sätt ugnen på 250. Rör ihop dom torra ingredienserna i en skål och blanda i smöret ( ett stalltips här är att skära smöret med en osthyvel i tunna "flarn" det blandar sig lättare och fortare än om man ska stycka det för hand eller med kniv). När smöret är ner rört i så är tricket att ha i mjölken så sent så möjligt innan ugnen ju snabbare man är ju pösigare scones får man. Dela degen i två delar och tryck ut på en plåt( glöm inte bakplåtspappert) till ca en och en halv centimeters tjocklek . Skåra var del i fyra delar och nagga med en gaffel.
Låt stå i ugnen tills dom fått fin färg dvs ca 10-15 min. Sen är det bara att hugga in gärna medan sconesen är så varma att smöret du brer på dem rinner längs med dina fingrar när du äter dem, eller lägg ner dem i en trevlig korg och ta
med dem till stranden och ät medan måsarna ser på.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar