söndag 28 juni 2009

Hylle

Fläder eller Hylle båda får mig bara att tänka en sak SAFT. Det är få saker som för mig är så starka representanter för sommaren som iskall Flädersaft. Namnet hyll kommer av isländska hol = hål, antagligen syftande på grenarnas ihålighet. Det latinska namnet är Sambucus nigra.

Väl värt att veta är också att förr ansågs det bra att ha en fläderbuske nära huset för flädern drog till sig snälla husvättar, detta på grund av att flädern var gudinnan Frejas växt och hon stod i kontakt med alver och småtroll.
Vissa ansåg att man måste be Hyllefrun om lov innan man plockade blommor eller bär från busken annars kunde det gå illa.
Själv anser jag att Fläder är en lömsk växt som växer där den kan reta en mest genom att blomma helt fantastiskt men inte vara tillgänglig. Exempel på detta är att man som Fläder kan ha dom största och finaste blomklasarna någonsin men....växa mitt i ett kärr så ingen kan nå dig eller så växer du troget just in till motorvägen och insuper friskt alla toxiner som går att uppbringa, något annat som också är popis hos flädern är att växa just där det ligger äldre soldyrkande herrar i varierande grader av påklädnad (vilket också effektivt hindrar en från att gå fram och plocka). Andra taktiker som nästan lyckas lika bra men som ändå går att övervinna är att se ut att blomma för fullt när man går förbi utan redskap för att plocka och när man sen kommer rustad till tänderna har blommorna tillbaka bildats till knoppar, att växa i ett midjehögt hav av vår vän brännässlan så att små barn, shortsbärande personer och folk i kortärmat springer där ifrån med harm och tårar i ögonen fungerar ganska bra men går att övervinna om du har ett par flugfiskestövlar. Att plantera sig själv just nedan för hyreshus där man vet att det bor ilskna gubbar som kan dyka upp när som helst är också en taktik jag sett hos flädern. Så ska man ha flädersaft får man ligga i.

Väl hemma med sin svårfångade fläder är det följande som gäller:

50 Fläderblomsklasar
3 Citroner
2 l Vatten
1,8 kg Socker
0,2 kg farinsocker...
50 g Citronsyra

Koka vatten socker och citronsyra.

Tag bort kvistar,blad, spindlar, skalbaggar och annat löst folk som kan ha kommit med från naturen.

Tvätta och skiva citronerna fint och lägg dem bland blommorna.

Häll över vattnet och lägg på ett lock. Låt stå i 3-4 dagar svalt och mörkt.

Sila saften och slå på flaskor.


Jag använder själv petflaskor så man kan frysa saften och ta fram vid behov. Vill man ha den på vackra glasflaskor går det jätte bra det med citronsyran ska fungera konserverande jag vet bara inte hur länge, men det ser fint ut när flaskorna står där på hyllan :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar