söndag 19 juli 2009

Samvaro kring gillen


Det fräste och pyrde :-) det var samling vid grillen för att fira Pysselmammans make som fyllde år och alla hjälptes åt att steka grilla och värma sina köttbitar utan att det skulle brännas vid eller brinna upp. En de av maten blev nog lite väl krispig i kanten men sånt hör ju till och en spontan eldsvåda uppstod kring någons hamburgare just när dom skulle lyftas av, men med gemensamma åtgärder och tillrop fick alla sina mat. På vår meny stod Kryddiga järpar med sallad och pitabröd.
Pysselmamman hade gjort två fantastiska kladdkakor som blev en utmärkt dessert.

Kryddiga järpar

400 gram nötfärs
2 dl vitlöks creamfraice
1 dl ströbröd
1 msk soja
Spiskummin
Svartpeppar
Curry
Torkad chili

Blanda ströbrödet och creamfraicen och låt stå i fem minuter så det får svälla. Blanda undertiden kött och kryddor efter eget tycke och smak, enligt mig blir det bäst om man inte snålar på spiskumminen.
Vänd ner den nu rätt kompakta blandningen av ströbröd och creamfraice i köttfärsen och se till att den blandas ut ordentligt.
Forma järpar som är ca 10cm långa och runt 5cm breda, dom kryper en del när dom kommer på grillen så var inte rädd om dom ser något stora ut.
Viktigt att komma ihåg när man har med köttfärs att göra är att hantera den så lite så mjöligt om du blandar och knådar färsen för mycket frigörs muskelfibrerna järparna, köttbullarna eller vad det du gör sega och tråkiga.
Tiden på grillen varierar lite beroende på hettan i kolen och hur många som trängs runt gillen och flyttar runt på din och sin egen mat men ca 10-15 min så är dom genom grillade.
Pitabröden var fuskbröd (läs köpebröd) och värmdes på grillen dom sista fyra minuterna som järparna hade kvar.

Det brukar bli någon liten järpe över när man äter för det är rätt mastig mat men dom funkar fint dagen efter om man värmer dem eller har dem på smörgåsen, i det här fallet blev dom nattamat när vi blev hungriga igen vid fyra tiden på natten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar